Hur räknas poäng i curling

06 november 2023 Jon Larsson

?

Curling är en populär vintersport där två lag tävlar mot varandra genom att avfyra stenar över en isbana, med målet att placera dem så nära en cirkel i slutet av banan som möjligt. Poängen i curling beräknas baserat på hur nära stenarna ligger cirkeln och antalet stenar som är närmare än motståndarens bästa sten. I den här artikeln kommer vi att ge en grundlig översikt över hur poäng räknas i curling, presentera olika typer av poängräkning, diskutera kvantitativa mätningar av poäng och utforska skillnaderna mellan olika poängräkningsmetoder.

Översikt över hur poäng räknas i curling

curling

I curling handlar poängräkning om att bedöma placeringen av kloten och jämföra dem med varandra. I varje omgång, eller ände, försöker lagen placera sina klot så nära den kretsformade målcirkeln, även känd som ”hus”, som möjligt. Endast ett lag kan skörda poäng i varje ände. För att räkna poäng mäter man avståndet mellan kloten och mitten av målcirkeln.

Typer av poängräkning i curling

Det finns två vanliga typer av poängräkning i curling: det traditionella systemet och det Poängsystemet. Det traditionella systemet, även känt som ”skotska systemet”, ger poäng till laget vars klot är närmast hussen efter att alla åtta klot har kastats. Detta innebär att bara ett lag kan sköra poäng i varje ände, och det laget får en poäng för varje sten som är närmare hussen än den bästa stenen från motståndarlaget.

Det Poängsystemet, å andra sidan, ger poäng baserat på hur många klot som ligger närmare hussen än det bästa klotet från motståndarlaget. Till exempel, om ett lag har två klot som är närmare hussen än motståndarlagets bästa klot, får de två poäng. Det Poängsystemet kan leda till fler poäng per ände jämfört med det traditionella systemet, vilket gör spelet mer spännande.

Kvantitativa mätningar av poäng i curling

För att göra kvantitativa mätningar av poäng i curling används en ”tee”, en fast punkt som fungerar som referenspunkt för att mäta avståndet mellan kloten och hussen. Denna mätning görs med hjälp av en speciell mätsticka som har ett utdragbart band eller en digital skärm för att visa avståndet. Domarna använder mätstickan för att bedöma vilket klot som är närmast och därmed bedöma vilket lag som skördat poäng.

Skillnader mellan olika poängräkningsmetoder i curling

Skillnaderna mellan det traditionella och det Poängsystemet i curling ligger framför allt i hur poängen beräknas. Det traditionella systemet ger en poäng per sten som är närmare hussen än motståndarlagets bästa sten, medan Poängsystemet ger poäng baserat på antalet stenar som är närmare hussen än motståndarlagets bästa sten. Det traditionella systemet tillåter bara ett lag att skörda poäng per ände, medan Poängsystemet kan ge fler poäng per ände. Vilken metod som används kan bero på lagets preferens och turneringsreglerna.

Historisk genomgång av för- och nackdelar med olika poängräkningsmetoder i curling

Den traditionella poängräkningen har använts i curling i flera hundra år och är fortfarande populär i vissa regioner. Denna metod ger enkla och lättförståeliga poängsättning, men den begränsar möjligheten att få flera poäng per ände. Det Poängsystemet har vunnit popularitet i modern tid eftersom det tillåter fler poäng per ände, vilket kan göra spelet mer spännande för spelare och åskådare. Nackdelen är dock att beräkningen kan vara mer komplicerad och tidskrävande. Båda metoderna har sina fördelar och nackdelar, och det är upp till laget och turneringsarrangörerna att välja den bästa poängräkningsmetoden som passar deras behov.I videon nedan får du en visuell guide till hur poäng räknas i curling och en jämförelse mellan det traditionella och Poängsystemet:

[VIDEO KLIPP]

Sammanfattningsvis är poängräkning i curling en viktig del av sporten och involverar bedömning av stenarnas placering och avstånd till hussen. Det traditionella systemet ger en poäng per sten som är närmare hussen än motståndarlagets bästa sten, medan Poängsystemet ger poäng baserat på antalet stenar som är närmare hussen än motståndarlagets bästa sten. Båda metoderna har sina fördelar och nackdelar, och valet av poängräkningsmetod kan påverka spelets dynamik och spänning.

FAQ

Hur mäts avståndet mellan kloten och hussen i curling?

Avståndet mäts genom att använda en speciell mätsticka med ett utdragbart band eller en digital skärm för att visa avståndet. Domarna använder mätstickan för att bedöma vilket klot som är närmast och därmed bedöma vilket lag som skördat poäng.

Vad är fördelarna och nackdelarna med de olika poängräkningsmetoderna i curling?

Det traditionella systemet ger enkla och lättförståeliga poängsättning, men begränsar möjligheten att få flera poäng per ände. Poängsystemet tillåter fler poäng per ände, vilket gör spelet mer spännande, men beräkningen kan vara mer komplicerad och tidskrävande.

Vad är skillnaden mellan det traditionella systemet och Poängsystemet i curling?

Det traditionella systemet ger en poäng per sten som är närmare hussen än motståndarlagets bästa sten, medan Poängsystemet ger poäng baserat på antalet stenar som är närmare hussen än motståndarlagets bästa sten.

Fler nyheter

16 januari 2024

[INFÖR VIDEO HÄR]

03 januari 2024

USA Curling Herrar